2024.09.21.

Tényleg olyan fájdalmas a búcsú a napelem szaldo-tól?

Mi magyarok mindig is a különcségünkről voltunk híresek. Ez a különcsége a speciális magyar ízlést tükröző szolgáltatásokban, termékekben (lásd: Túró Rudi) is kifejeződik, melyeket nem csekély kreatív fogással „hungarikumnak” nevezünk el.

Kis túlzással, ilyen speciális hungarikumnak számít/számított a szaldós elszámolás is, mely számomra, illetőleg azt hiszem, hogy sokak számára már olyan hungarikumnak számít, amely nagyon is logikus és praktikus megoldást takar.

 

A napelemrendszereknél a napelem szaldo alapú elszámolása ugyanis azt jelenti, hogy a napelemrendszer segítségével megtermelt áramot, melyet már nem tudunk felhasználni a háztartásban – mivel egyszerűen nem fogyasztunk belőle annyit -, azt vissza csepegtetjük a „közösbe” a szolgáltatónak.  Mivel mérsékelt égövben élünk, melynek jellemzői a téli, illetőleg nyári időszakok váltakozása, ezért a napsütéses órák száma kiegyenlítődik: nyáron sokat süt a nap, míg télen kevesebbet. Az így létrejövő napelemrendszert tápláló napsugárzási különbségek miatti ingadozó energiatermelés kiegyenlíti egymást.

Ez az elgondolás érvényesül a napelem szaldo elszámolásnál is, és így nullázóhat le a villanyszámlánk.

Ezt az abszolút működőképes és élhető modellt az Európai Unióban nem tartották célravezetőnek, ezért hosszú évekig szorgalmazták azt, hogy hazánk is térjen át a bruttó elszámolású rendszerre. Ez az átállás – sokak bosszúságára – meg is történt.

 

Ez az új rendszer azt jelenti, hogy azoknak, akik korábban telepítették ki a napelemrendszerüket, azok 2024 január elsejétől a pontos telepítés időpontjától számított 10 éven keresztül havi szaldós elszámolás lesz érvényben, míg a napelemrendszert újonnan telepítők számára már a bruttó elszámolás lesz a mérvadó.

 

Emiatt persze érthető, ha valaki úgy érzi, hogy igazságtalan ez a döntés, de az a helyzet hogyha jól bele gondolunk, még a bruttó elszámolási konstrukcióval is bőven megéri napelemrendszert telepíteni, mert a napelemrendszer minden túlzás nélkül elmondható, hogy mindig megtérül. Ha az eddigiekben nyolc és tíz év közé volt tehető a megtérülése, akkor elképzelhető, hogy most a bruttó elszámolással ez az időtartam 12 évre tolódik ki.

 

Persze soha nem célszerű elfelejteni, hogy a tényleges megtérülés érdekében kulcsfontossággal bír a kivitelező személye. Egy minden szempontból megfelelő kivitelező ugyanis nemcsak pontosan mér fel, és az ingatlan adottságainak megfelelő konstrukciót, illetőleg árkalkulációt tervez, hanem még megfelelően képzett, garanciális munkát végző szakember gárdával is rendelkezik.

 

A napelemrendszer.info oldalon egy egyszerű online űrlap kitöltésével ingyenes felmérést eszközölhetünk. Az űrlap kitöltése roppant egyszerű – csupán pár kérdésre kell válaszolni – , és azt a napelemrendszer.hu továbbítja is a lakóhelyünk megyéje szerinti kivitelező partneréhez.

Ez a partnercég fogja felvenni velünk a kapcsolatot, és felajánl egy ingyenes felmérést, melynek során egy magasan képzett napelem szakértő kollega egy előre egyeztetett időpontban felkeres bennünket. Rövid, egy-két órás felmérése segítségével a napelem szakértő egy tényleges árkalkulációval tud szolgálni – a mi személyes igényeinkre és az ingatlanunk adottságaira szabottan. A partnercég nemcsak az árkalkulációban, valamint a kivitelezésben, hanem még a napelemrendszerrel kapcsolatos számos más tevékenységben tud a segítségünkre lenni – például még az ügyintézésekkel kapcsolatban is.

 

Azoknak tehát, akik siratják a szaldós elszámolást, valójában nincs okuk az elkeseredésre, hiszen a napelemrendszer kiépítése a magasztosan hangzó környezetvédelem mellett jelentősen megemeli az ingatlanok értékét is, valamint hathatósan csökkenti rezsiköltségeinket.

 

Fontos tudni, hogy a csökkenő rezsiköltségek említésekor nemcsak a villanyszámláról van szó, ugyanis tendenciaként jelenik meg a napelemrendszert telepítők körében, hogy azokat az eszközeiket is átállítják villany alapúra, amelyeket addig gázzal működtettek. ĺgy a bojlereket, valamint a gáztűzhelyeket is napelemrendszerrel működtetik. Ezekkel a megoldásokkal pedig immáron a gázszámlát is jelentősen le lehet csökkenteni, vagy akár lenullázni.